Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prema Peru{i}u odluke HNV-a su nezakonite

Direktor Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić podnio je ostavku na tu dužnost. Na konferenciji za novinare, održanoj 4. siječnja u Subotici, Perušić je rekao da je ostavku i njezino obrazloženje podnio 3. siječnja Upravnom odboru ove ustanove i da je o tome službeno izvijestio ured Hrvatskog nacionalnog vijeća. 
»Ne mogu prihvatiti odluke koje su evidentno nezakonite i donesene pod političkim pritiskom jedne stranke, ali se više ne želim niti suprotstavljati prividnoj većini koja očigledno ne mari za zakonitost, čak niti kao civilizacijsku tekovinu u uređenim društvima. U situaciji u kojoj će vjerojatno sud odlučivati o tome koji je Upravni odbor ‘Hrvatske riječi’ legalan i legitiman, ja kao direktor ne mogu više normalno funkcionirati. Primjena nasilja zaodjenutog u formu institucija ne može biti ozračje za profesionalan rad, a osobito ne u sferi informiranja, jer se time narušavaju osnovni etički i svi drugi principi novinarske struke«, rekao je Zvonimir Perušić obrazlažući svoju ostavku.
Odgovarajući na novinarsko pitanje koje su to nezakonite odluke koje je naveo u svojoj ostavci, Perušić je rekao da je smjena Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« jedna od odluka za koje smatra da su nezakonite.
»Tu odluku je donijelo Hrvatsko nacionalno vijeće čiji je mandat istekao 15. prosinca 2006. godine. Vijećnici su izabrani 15. prosinca 2002. godine na mandatno razdoblje od četiri godine. U zakonu ne piše ništa o produžetku mandata. Zbog toga je ta odluka nezakonita. Odluka nije ni obrazložena, a obrazloženje mora biti sastavni dio odluke i kao treće, ti ljudi nisu dobili rješenje o razrješenju s dužnosti«.
Perušić je naveo i da je od predsjednika HNV-a Branka Horvata dobio pismo u kojemu se od njega tražilo sazivanje sjednice novog Upravnog odbora.
»To nije po zakonu, jer u Poslovniku o radu Upravnog odbora ‘Hrvatske riječi’ piše da sjednice ovog tijela saziva njegov predsjednik ili zamjenik, a ne direktor ustanove. Od mene se tražilo da uđem u krug nelegalnosti sazivanjem te sjednice«. 
Glede novinarskog pitanja o navedenom političkom pritiskom jedne stranke, Zvonimir Perušić je kao primjer naveo jedno priopćenje Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.
»U tom priopćenju stranka kaže: ‘zato držimo da HNV ne smije dopustiti da se novinari pret-varaju u kameleone, već ih se treba smijeniti.’ Dakle, u 21. stoljeću jedna politička stranka kaže da novinare treba smjenjivati. U istom priopćenju piše: ‘očekujemo da će se poduzeti koraci kako bi se Zvonimir Perušić uklonio’«.
Na koncu konferencije za novinare Perušić je dodao da cijelu ovu stvar vidi kao pokušaj zauzdavanja i kontrole novinarske profesije od strane političkih struktura, a da će dužnost direktora obnašati sve dok HNV ne potvrdi da mu je ostavka prihvaćena.   
Z. S.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika